Projekt odbywał się w klasach 7a i 7b na lekcjach biologii:
Najpierw zostały przeprowadzone warsztaty przez pracownika PSSE w Kołobrzegu p. Elżbietę Kotus - uczniowie pogłębili wiedzę w zakresie znaczenia zbilansowanej diety, prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka. Zdobyli i utrwalili informację na temat witamin i ich roli na ludzki organizm. Dokładnie omówili zakres grup produktów żywieniowych, które powinny znaleźć się w codziennej diecie. Następnie uczniowie na języku polskim zostali wprowadzeni do tematyki projektu - nauczyciel podczas omawiania lektury „Pan Tadeusz” przeczytał fragmenty zawierające opisy uczty szlacheckiej (z I, IV, V, VII księgi) – jedzenie w dawnej Polsce do współczesności. Grupy projektowe dowiadywali się od różnych osób z otoczenia co najbardziej lubią jeść i jakie dania wspominają ze swojego dzieciństwa, jak zmieniły się w czasie polskie zwyczaje kulinarne. Uczniowie studiowali polskie tradycyjne książki kulinarne, korzystali z zasobów internetu, aby dowiedzieć się jakie pokarmy spożywa się w polskiej tradycji kulinarnej. Przez dwa tygodnie uczniowie prowadzili dziennik, w którym zapisywali, co jedzą domownicy w trakcie poszczególnych posiłków.
Grupy projektowe wybierały kraje i poszukiwali informacji nt tradycji kulinarnych. Były to: Indie, Gruzja, Kanada, Włochy, Japonia, Ukraina. Wykonali plakaty informacyjne na temat głównych produktów i potraw spożywanych w tych krajach. Zestawiali je z polskimi tradycjami. Na podsumowanie projektu uczniowie sporządzali makiety i dania stołu polskiego oraz wybranego kraju (zawarte były mięsa, sery, mleko, ryż, ziemniaki, warzywa oraz dania wykonane z tych produktów). Porównywali miejsce tych produktów na Talerzu Zdrowego Żywienia. Z pozyskanej wiedzy robili w szkolnej kuchni potrawy kuchni polskiej oraz wybranego kraju były to pierożki z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, spaghetti z pesto, naleśniki, sushi, ramen, kotlet schabowy, sałatki. Wszyscy popróbowali przygotowane dania. Uczniowie wzbogacili wiedzę poznając polskie tradycje kulinarne i nawyki żywieniowe mieszkańców innych krajów.
Koordynator: Kamila Stańczyk
Projekt w ramach Programu Trzymaj Formę - Jakie są polskie nawyki żywieniowe na tle innych krajów.
Archiwum