Pomysłem klasy 7a w mikołajkowy poranek było wspólne wypiekanie pierników.
Uczniowie zadbali o wszystko: przynieśli wcześniej zagniecione w domu ciasto, foremki i inne akcesoria potrzebne do przygotowania ciekawych wzorów ciasteczek.
Pod czujnym okiem wychowawczyni p. Agnieszki Zagdańskiej oraz asystenta międzykulturowego, a jednocześnie mamy jednego z uczniów p. Oleny Jodłowskiej, praca przebiegała sprawnie i bezpiecznie.
Na finiszu uczniowie nie zapomnieli także o uporządkowaniu swojego stanowiska pracy .
I wreszcie nadszedł najmilszy moment- degustacja .
W tym szczególnym dniu uczniowie także chętnie częstowali swoimi wypiekami kolegów i koleżanki podczas przerwy, a także nauczycieli i innych pracowników szkoły.
Jeszcze do późnych godzin popołudniowych unosił się na wszystkich piętrach szkoły piękny zapach piernikowych wypieków .
Warto wspomnieć, że zajęcia miały również charakter kulturowy .
Pani Olena oraz uczniowie z Ukrainy przybliżyli tradycję wypiekania mikołajczyków, czyli pierniczków w kształcie Świętego Mikołaja, symbolizujących hojność i dobroć, wykorzystywanych jako ozdoby świąteczne oraz słodkie przekąski.
Wspólnie poszukiwaliśmy również podobieństw w tradycjach obu krajów. Okazało się, że w Ukrainie Mikołaj ma również swoje święto 6 grudnia.
Uczniowie przekonali się, że kulinarne doświadczenia mogą sprzyjać integracji, wzmacniać więzi społeczności szkolnej oraz wzbogacać wiedzę na temat bogactwa kulturowego kolegów i koleżanek zza granicy.
Opracowanie: p. A. Zagdańska